blockchain blog Fontys Educational Designers Sebastiaan Verdonk

Onderzoek naar blockchain in education – Eerste blog(chain)

Wij willen met FED een up-to-date en betrouwbare validatie van formele en informele leerontwikkeling realiseren. Traditionele methodes schieten te kort omdat de maatschappij vraagt om flexibiliteit in aanpasbaarheid en schaalbaarheid zonder verlies van integriteit. Processen van validatie duren in deze tijd te lang. Steeds meer vormen van professionaliteit, leren en ervaringen kunnen niet centraal geborgd en gevalideerd worden en dan is zonde. Je zou als professional met de huidige technische innovatie dit toch met trots door middel van één druk op de knop moeten kunnen tonen. Wij denken met blockchain de oplossing gevonden te hebben.

Bij werkgevers, opleidingsinstituten en online is zó veel waardevols te ervaren wat van meerwaarde is voor elkaar, dat het gek is dat deze elkaar niet zo waarderen. Vertrouwen speelt hier een rol in. Een community die van elkaar weet dat de ervaringen die ze bij elkaar meemaken van bepaalde waarde is, zal deze van elkaar erkennen. Nu moeten we er nog voor zorgen dat we dit, het liefst decentraal, kunnen regelen.

Jochem Goedhals en Peter Biekens hebben al geschreven over de ervaringen bij de ‘blockchain in education’ conferentie in Groningen van 5 September. Later in September heeft de eerste ontwerpsessie plaatsgevonden en in Oktober sloot ik voor het eerst aan tijdens de tweede sessie om mijn technische visie mee te nemen in het project voorstel.

Ik ben gevraagd om in dit onderzoek de technische mogelijkheden en haalbaarheid te onderzoeken. Dit viel goed samen met mijn specialisatie traject waar ik vanuit de opleiding Cyber Security één dag in de week de tijd voor heb gekregen. Nadat ik ben aangesloten heb ik een eigen objective met key results opgesteld die in dit project passen. Mijn rol is: als technisch onderzoeker de zorg dragen voor het onderzoeken van de technische mogelijkheden ter ondersteuning van het onderzoek naar open en online onderwijs. Als objective heet dat in het kort: onderzoek naar technische mogelijkheden voor open en online onderwijs. Wat ik binnen dat onderzoek doe is opgesteld in key results.

Eerst ga ik blockchain begrijpelijk maken. Voor mijzelf, om het beter te begrijpen, maar vooral voor anderen zodat ze ongeveer weten met wat voor techniek we gaan werken als je daar geïnteresseerd in bent. We doen onderzoek naar blockchain omdat we dit in willen zetten ter ondersteuning van onderwijs. Ten tweede ga ik blockchain in education voorbeelden verzamelen. Ik weet dat er een aantal mooie initiatieven zijn dus ik ben benieuwd wat er nog meer speelt in blockchain in educatie land. Hier kunnen we ook inspiratie uitputten. Ten derde ga ik een proof of concept(poc) opstellen, maar daar moet ik eerst eisen en wensen voor opstellen in de vorm van requirements. Het derde is dus eigenlijk het opstellen van requirements waarbij ik een platform bij zoek om het poc in kan ontwikkelen. Als vierde ga ik een proof of concept realiseren. Hiermee wil ik aantonen dat wat wij willen, met blockchain mogelijk is.

Uitdagend onderzoek maar mijn interesse in blockchain maakt mij er zeer enthousiast over. Ik merk dat ik er graag met mensen over spar en de misvattingen met ze bespreek. Ik heb een masterclass blockchain gevolgd van Capgemini waarbij ik heb gezien dat het technisch opzetten van blockchain proof of concept binnen mijn kennis valt. De lezingen die Peter en Jochem gevolgd hebben in Groningen heb ik bekeken  om te zien wat experts over het onderwerp zeggen. Dit was in ieder geval inspirerend en bracht mij bij op het gebied van de ontwikkelingen. Daarnaast volg ik blogs over blockchain om bij te blijven en probeer ik af en toe een lezing te volgen.

Sebastiaan Verdonk - Blockchain in Education Onderzoeker - Fontys Educational Designers Ik zal regelmatig updates geven over de voortgang van het project, door deze blog(chain) in de gaten te houden blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen. Ben jij of ken jij iemand die affiniteit heeft met blockchain en dit in wil zetten voor onderwijs, dan kom ik graag met je in contact om te kijken naar de mogelijkheden.

2 thoughts on “Onderzoek naar blockchain in education – Eerste blog(chain)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *