Onderwijs is nooit af

Jeetje kan het niet gewoon een keer klaar zijn met de aanpassingen? Ja ja…ik heb net een thesis geschreven dus ik weet waar ik over praat. Sjonge jonge wat word je gek van al die op en aanmerkingen van de betrokken mensen. Er komt zo’n moment dat je denkt “het is allemaal prima, zeg mij maar wat ik moet doen en ik doe het”. Je werkt toe naar het moment dat de thesis wordt beoordeeld met een voldoende en dus AF is.

Sorry dat moment komt er dus nooit voor je onderwijs! Als je dat nou gewoon accepteert dan slaap je een stuk rustiger en het scheelt waarschijnlijk ook een hoop frustratie.

Toch sluit het principe van het is af er snel in. Een aantal dragen terug kreeg ik een wake-up call wat dat betreft. We hebben in samenwerking met een groep fantastisch gemotiveerde docenten en studenten een minor ontwikkeld bij Fontys. Deze minor is momenteel twee keer succesvol uitgevoerd en ook de derde uitvoering zit vol. Gedurende de uitvoering zijn er kleinere en grotere aanpassingen gedaan die van invloed zijn op het leerproces van de studenten. Van een van de docenten/ontwerpers kreeg ik de vluchtige vraag of zij ook met de thermometers konden gaan werken waar wij met Fontys Educational Designers (FED) momenteel mee pionieren.

Toen kwam bij mij het besef dat die vraag met goede bedoelingen werd gesteld maar om een specifiek antwoord vroeg vanuit onze kant. Namelijk, je kunt niet zomaar die thermometers gaan toepassen als je de rest van het minor programma daar niet op afstemt. Kortom ‘alignement’! Er bleken ook een aantal losse elementen rondom talentontwikkeling en formatief toetsen de minor ingeslopen te zijn gedurende de twee uitvoeringen. Super positief natuurlijk en wij hebben vanuit FED direct aangeboden om een herontwerp sessie te faciliteren. 5 juli gaan we aan de slag om het bestaande programma opnieuw te ‘alignen’.

Dat betekent ook dat wij als Fontys Educational Designers met onze neus op de feiten worden gedrukt. Het is super tof dat wij met zoveel verschillende partijen onderwijs aan het ontwerpen zijn en dit ook in de praktijk wordt uitgevoerd. MAAR…..nazorg is ook erg belangrijk, kortom we moeten meer aandacht besteden aan het onder de aandacht brengen van FED onderhoudsbeurten die we kunnen faciliteren. De komende periode gaan we pro-actief mensen benaderen waar we mee hebben samengewerkt of hier behoefte aan is. Aan de andere kant ben ik benieuwd of jij als lezer van deze blog behoefte hebt aan het inroepen van onze hulp bij een onderhoudsbeurt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *